Bodega Blues

DKK 299,00

Noter og historier fra Vesterbros sidste brune værtshuse

af Henrik List

Engang var der hundredvis af rå, muntre, folkelige værtshuse på Vesterbro. I slutningen af 2010’erne er der kun lidt over en snes tilbage, men mørkebrune beverdinger, lummerrøde neonskilte og knivskarpe gadehjørner er selv efter byfornyelsen en del af det nu så hippe københavnske kvarters DNA.

Forfatteren Henrik List tager læserne med på en slingrende, men grundigt researchet pilgrimsvandring fra det ene kultklassiske værtshus til det næste: troldspejle for samfundsudviklingen, reservater for et etnodansk proletariat og kulturhistoriske landemærker i egen ret.

BODEGA BLUES er en kærlig, humoristisk hyldest til et stenbroleben, der er ved at forsvinde i de store danske byer på grund af ’Udviklingen’. En hyldest til det tolerante fællesskab på tværs af sociale og kulturelle skel, der endnu trives på de knejper, hvor der er plads til røg, druk og røverhistorier. Og en hyldest til et stykke ægte Udkantsdanmark midt i hovedstaden – befolket af skøre, skæve, skønne originaler som dem, Kim Larsen, John Mogensen og Osvald Helmuth sang om …

Bogens efterskrift indeholder et kommenteret index over alle de vesterbro-værtshuse, der er lukket siden 1970.

* Bogen findes også som LYDBOG, hæst indtalt af forfatteren selv

Bodega Blues
Noter og historier fra Vesterbros
sidste brune værtshuse
1. udgave, 4. oplag
Indbundet, 135 x 215 mm
ISBN 9788793758636

Udk. 12. september 2019
376 sider / 299 kr
Illustrationer: Pedro Lopez
Redaktion og grafisk tilrettelæggelse: Rolf Skov Madsen

Beskrivelse

Bodega Blues – noter og historier fra Vesterbros sidste brune værtshuse

Henrik List_Bodega Blues_Blomsten2008_Copyright Ty Stange

© Ty Stange (Blomsten, Istedgade)

Henrik List er forfatter til i alt 18 bøger og én graphic novel, såvel fiktion som nonfiktion. Heriblandt roman­erne ”Kære fucking dagbog” og ”Solen skinner aldrig på en go-go-bar”, rejsebøgerne ”Scener fra Sunset Boulevard” og ”Tilbage til Tanger Redux”, novelle­samlingen ”Pussyland” og essaysamlingen ”Sidste nat i Kødbyen”. Modtog i 2016 det treårige arbejdslegat fra Statens Kunstfond.

Som mangeårig kulturjournalist – dels som freelancer; dels som fastansat på Berlingske – skrev List tidligere blandt andet gonzo-klummen ”Henne om hjørnet” om sine oplevelser i det bastant byfornyede arbejder- og red light-kvarter Vesterbro, hvor han har boet sammenlagt i næsten 30 år … I en periode i slutningen af 90’erne drev han sammen med venner i øvrigt baren Imbiss i den gamle Bodega 36 i Oehlenschlägersgade.

Læs mere om List og hans bøger på
http://www.henriklist.dk

Køb bøgerne på http://www.listshop.dk


“Lavthængende lamper ulmer gulligt langs væggene. Tiden er gået i stå engang i 1970’erne eller 80’erne (selvom den raser videre udenfor). Cigaretos ligger så tæt under loftet som hav­gusen over Helgoland. Et læderraflebæger og et par terninger smælder dæmpet mod bar­diskens træ, mens ølflasker klirrer i baggrunden. Samtaler stiger og falder i volumen, indimellem afbrudt af latterbrøl. En jukebox sønderslider John Mogensen- og Peter Belli-­singlerne. Formiddagsaviser ligger opslået på side 9, sportssektionen eller massage­annoncerne. Spillemaskiner glimter om kap med guldkæderne i det evige tusmørke. Tre hærdebrede mandfolk i orange arbejdskluns er i gang med en pot billard ved bordet nede bagved. En klokke hænger tyst i baren og venter på, at den næste tosse skal ringe med den for at give en omgang. Stamkunder glider én for én ind forbi, udveksler joviale fornærmelser med hinanden og får sig et par kølige stifter – måske endda med små skarpe til? – på de skævslidte, læderpolstrede barstole …”

( … )

”Mellem Hovedbanegården og Carlsberg Byen, mellem Vesterbrogade og jernbaneterrænet, mellem Strassen og Den Beskidte Boulevard ligger der stadig mere end en snes brune bodegabastioner. På én gang som øl- og tobaksdunstende mindestuer og som levende sociale rum, hvor nye og gamle vesterbroere, drukmåse og fyldebøtter i alle aldersgrupper, mødes i den helgolandske gus. ( … ) Tit påskønner vi ikke rigtigt, hvad vi har, før vi mister det, før det er for sent, og sådan skulle det nødigt gå med resten af de potentielt lukningstruede værtshuse. For Vesterbro – og København, Danmark? – ville være kedeligere uden dem.”

Uddrag fra Bodega Blues – Noter og historier fra Vesterbros sidste brune værtshuse


”Der findes ikke noget officielt register over Vesterbros gamle værtshuse. Derfor har Henrik List selv måttet finkæmme området for de gamle historier. Det har kostet mange omgange, fortæller han lakonisk om sit grundige researcharbejde. Han skriver forrygende godt – og ja, det smitter: Nu må jeg selv afsted på et af de brune – før det er for sent … SKÅL!”
– Thomas Warburg, historiker og formand for Vesterbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv

”Henrik List har skrevet en skøn bog om Vesterbros værtshuse, som jeg varmt kan anbefale til alle jer, som gerne vil høre om det Vesterbro, som næsten er forsvundet i caffé latter, limousinebarnevogne og cykelstyr- og istidshipsterskæg i rødternede skovmandsskjorter.”
– Hanne Fabricius, historiker og forfatter til bl.a. ”Istedgade – Porten til Vesterbro”

”Forfatterens personlige hyldest til Vesterbros bodega- og værtshusliv. En glimrende, nærmest antropologisk bog, der kan anskaffes af alle. ( … ) Det er næsten ligesom at komme hjem, når man læser mange af Henrik Lists beskrivelser af de brune værtshuse. Som læser bliver man fluen på væggen, når de mange værtshushistorier og anekdoter flyver gennem luften. ( … ) En bog, der rent antropologisk rammer plet. Så, skål og god læselyst!”
– Bibliotekernes lektørudtalelse, DBC

”Henrik List har skrevet et leksikon over Vesterbros værtshuse.”
– Weekendavisen

”Der er ingen grund til at bygge min anmeldelse op fra bunden, da jeg allerede nu kan afsløre, at der er tale om et sandt mesterværk, som du skal unde sig selv at læse. ( … ) Bogen er et opgør med gentrificeringen, hvor kapitalstærke personer køber sig ind i et fattigt kvarter – i det her tilfælde Vesterbro – hvor huspriserne er steget og steget, så fattigrøvene til sidst har måttet give op ( … ) List viser, hvad det er, vi mister, hvis vi ikke slår tilbage. Vi kan kraftedeme ikke undvære hverken ’Bodega Blues’ eller de brune værtshuse.”
– Forfatter Claus Pogel

”Så kom den. Tidligere kollega, ven og Vesterbro-homeboy Henrik List har skrevet en morsom, underholdende, skarp og vemodig bog om de sidste brune værtshuse henne om hjørnet. ( … ) List kender gadens intense sprog – og miljøet er beskrevet på en måde, så man ligefrem får lyst til at gå på værtshus. Fan’me!”
– Torben Weirup, Berlingske Tidende

”’Bodega Blues’ er en herligt skrevet reportage med historiske tilbageblik på bydelens 24 tilbageværende brune værtshuse. Henrik skriver gudsbenådet og har i årtier researchet emnet til bunds – stærkt anbefalelsesværdig bog …”
– Svend Rasmussen, TV2

”Men kvarteret huser fortsat 24 ’brune’ værtshuse, der fortæller deres egne historier om livet på Vesterbro før byfornyelsen. ( … ) En ganske særlig og særegen kultur, mener forfatteren Henrik List, der i bogen ’Bodega Blues’ har samlet fortællingen om værtshusene. Både dem, der var, og dem, der står der endnu”.
– Sune Fischer, Ekstra Bladet

”Vesterbroer gennem et kvart århundrede, forfatter, ryger og bodegagæst Henrik List har lavet en hyldest og en kærlighedserklæring til de sidste 24 brune beværtninger på Vesterbro.”
– Vesterbro Bladet

”’Bodega Blues’ kan læses for sine anekdoter og personskildringer, men det er i høj grad også et opråb om, at hvis vi ikke værner om vores værtshuse, vil byen blive kedeligere og koldere.”
– Euroman

“Bogen er stærkt underholdende og kan anbefales til alle, der bare interesserer sig en smule for værtshuse, København og Vesterbro. Det mærkes, at forfatteren er en garvet én af slagsen med talrige andre bøger bag sig.”
– Drustrups bogblog ⭐️⭐️⭐️⭐️

”Værtshusene var steder, hvor alt dette blev oplevet og fortalt på sin egen måde. Henrik List opfatter dem som en overset kulturarv, der er ved at forsvinde i honette ambitioner, men de skal ikke glemmes, og derfor fremlægger han en vidende fortælling om en stribe af de barer, hvor man kan gå til bunds i druk og stofmisbrug, men hvor mange af storbyens skæve eksistenser også finder et hjemsted. Det er vældig godt gjort. Henrik List kender stederne af egen erfaring. Han har selv været nær ved bunden, men han holder af dem alligevel, og så skriver han forrygende godt. ( … ) Bogen er en hyldest til nogle af dem som denne udvikling har ramt, men som stædigt forsøger at holde fast i deres ret til at leve livet som de synes bedst trods byfornyelse, normalisering, rygeforbud og gentrifikation. Dem skriver Henrik List godt og solidarisk om.”
– Tidsskriftet Social Kritik nr. 160

Anmeldelser

Der er endnu ikke nogle anmeldelser.

Vær den første til at anmelde “Bodega Blues”

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du kunne også være interesseret i...