Lær at lave ballondyr – disse fire ting bør du vide, før du går i gang

22. marts 2022
Vil du lære at lave ballondyr? Så er der fire ting om luft og balloner, du skal vide først. Som en bonus får du til sidst i indlægget en guide til et af mine yndlingsballondyr: gravhunden!
Hjem > Ord > Lær at lave ballondyr – disse fire ting bør du vide, før du går i gang

Du vil altså gerne lære at lave ballondyr. Måske har du set en i gågaden, der lavede ballondyr, måske har du set det på YouTube eller oplevet det til en privatfest og tænkt ”det er godt nok sejt – det må jeg bare lære!”. Måske har du endda allerede købt et sæt med balloner og pumpe, og nu vil du gerne i gang, så du kan imponere alle børnene til foråret og sommerens fester.

Sådan starter det for de fleste. For mig startede det som en fascination af, hvordan man kan lave næsten alt af balloner. Selvfølgelig er nogle ting sværere end andre, og nogle former er næsten umulige. Men alt kan faktisk lade sig gøre: Jeg har set ballonudgaver af samtlige disneyprinsesser og brandbiler med sirene og lys, som kan køre, og som man kan sidde indeni.

Selv har jeg udviklet nye sjove ballondyr og underholdt med ballondyr i gågader, til byfester, børnefødselsdage og barnedåb. Jeg har brugt ballondyr som rekvisitter til mine fortælleshows og lavet workshops på biblioteker, på caféer og til private fester.

I 2021 skrev jeg ovenikøbet en bog om at lave ballondyr, fordi jeg ikke syntes, at det der var i forvejen, var godt nok. Bogen hedder Lær at lave ballondyr med Marcus ”Skovfar”:

For mig har det været en laaaaang rejse. Som 13-årig stiftede jeg første gang bekendtskab med figurballoner i en legetøjsforretning i Nykøbing Sjælland. Senere, som 22-årig, kom jeg i mesterlære hos en tryllekunstner, og siden er jeg faldet pladask for faget, og jeg er blevet fascineret og forelsket i mulighederne, kreativiteten, og det helt fantastiske i at leve af at få børn til at grine.

Der er dog nogle ting, jeg godt ville have vidst tidligere. Nogle tips, som jeg synes, alt for mange springer hen over, når de går i gang med ballondyr, og som er en af grundene til, at jeg selv har skrevet en bog om emnet.

De fire tips kommer her, og jeg vil mene, at du er meget bedre rustet til at blive en dygtig ballonkunstner, når du kender dem.

#1: Pump dine balloner op – pust ikke

Det er faktisk ikke helt nemt at puste en figurballon op, og derfor vil jeg altid anbefale dig at bruge en pumpe. Det at puste ballonen op er nemlig et helt forkert sted at fokusere sin energi som nystartet ballonkunstner.

Selv for os professionelle er det en blærerøvsting, som vi for det meste undgår, da man meget hurtigt kan få rigtig meget hovedpine, hvis man skal puste balloner op til 30 børn til en børnefødselsdag.

Så brug en pumpe og drop det med at puste – i hvert fald i første omgang!

pumpe og balloner til ballondyr

#2: Brug de rigtige balloner til ballondyr, og opbevar dem rigtigt

En anden ting, som jeg også gerne ville have vidst, da jeg begyndte at lave ballondyr, er, at balloner ikke bare er balloner.

For det første bruger man figurballoner til at lave ballondyr. Og for det andet er der stor forskel på kvaliteten af disse.

De billige går nemmere i stykker og er sværere at få luft i. Derudover mørner de hurtigere og er mindre fleksible. Det bliver for svært med de billige balloner, og så er det ikke sjovt.

Hvis du skal lære at lave ballondyr, er det derfor meget vigtigt at investere i de rigtige balloner, og der findes ikke kun ét mærke. Personligt bruger jeg balloner af mærket Qualatex, når jeg skal lave ballondyr. Derfor er det også dem, jeg har lagt med i det sæt, jeg selv har udviklet.

Derudover betyder opbevaringen altså noget. Hvis dine balloner ligger i en åben pose i vindueskarmen eller endnu værre frit på bordet, går de meget hurtigere i stykker. De har nemlig brug for at ligge så lufttæt og mørkt som muligt. Personligt opbevarer jeg mine i lommen eller i tasken i genlukkelige lynlåsposer. Nogle gange lader dem også blive i deres originale emballage og sætter en elastik omkring, når jeg er færdig med at bruge dem.

#3: Pump aldrig ballonen helt op – så sprænger dit ballondyr!

Når man laver ballondyr, er det vigtigste overhovedet at have en blød og fleksibel ballon. Og hvordan får man så det? Jo, det får du ved ikke at pumpe den helt op.

Hver gang man laver et vrid, skubbes luften længere ud i ballonen. Derfor vil den hurtigt blive hård og sprænge, hvis du starter med at pumpe den helt op. Det er faktisk en af de fejl, jeg ser oftest hos nye ballonkunstnere, når de skal lære at lave ballondyr. Og det er en faldgrube, som andre ballondyrbøger ikke tager hensyn til (det vil sige, de forklarer at man ikke skal puste helt op, men ikke hvorfor). Derfor kan det være svært for dig at vide, hvorfor du gør, som du gør.

Virkeligheden er, at hvis din ballon bliver for spændt, siger det knaldebang, og så må du starte forfra. Derfor skal du tænke sådan her: For hvert vrid du har tænkt dig at lave, skal der mindre luft i ballonen.

Derfor starter jeg i Lær at lave ballondyr med Marcus ”Skovfar” hver vejledning med en beskrivelse af, hvor meget af ballonen vi skal pumpe op.

Af samme grund lukker jeg også altid lidt luft af ballonen, før jeg binder knude. Det holder ballonen blød og fleksibel – nogle vil måske også sige, at det betyder, at ballondyret holder i kortere tid. Men som regel holder et ballondyr, der får lov at være i fred, mellem en uge og 14 dage. Og min erfaring er, at en ballon sjældent sprænger, fordi den taber formen. Langt oftere er det, fordi den bliver leget med, og til det formål holder den længere, hvis den er lidt blød.

ballon der ikke er pumpet helt op

#4: Fordel luften, og hold din ballon fleksibel

En anden måde at holde ballonen blød og fleksibel på, så den er nem at lave ballondyr med, er ved at fordele luften. Det gør du ved at trykke på ballonen, hver gang du har lavet et vrid. På den måde hjælper du luften længere ud, og dermed undgår du, at den sprænger.

Find flere tips i min bog Lær at lave ballondyr med Marcus “Skovfar”

Det kræver en hel del mere for at blive god til at lave ballondyr. Men med de her fire tips undgår du begynderfejlene. Måske vidste du noget af det i forvejen, måske ikke, men i hvert fald er du efter min overbevisning nu klædt på til at gå i gang med at lave ballondyr.

Hvis du fik noget ud af mit indlæg her, kan du jo overveje om min bog Lær at lave ballondyr med Marcus ”Skovfar” er noget for dig. Heri er der både beskrivelser, gennemførte vejledninger, forklaringer, tydelige billeder og QR-koder med videoer til hvert eneste ballondyr.

Sådan laver du en ballongravhund

En af videoinstrukserne er til en ballongravhund, og som tak for, du læste med, deler jeg videoen med dig her. Efter at have læst mine tips burde du være godt rustet til at give dig i kast med den. For at lave en gravhund som ballondyr skal du bruge to teknikker, "ballonkuglen" og "låsevriddet", der begge er beskrevet i min bog.

Held og lykke med ballondyrene!

Hakke-Hans_Marcus "Skovfar" Øland
Marcus ”Skovfar” er børnebogsforfatter, ballonkunstner og børneunderholder. Med næsten 10 års erfaring inden for ballonvridning og tusindvis af ballondyr og et hav af børnefødselsdage bag sig, er han en habil og stærk læremester, når det kommer til ballondyr. “Skovfar” underholder i børnehaver, på biblioteker, på skoler og til private børnefødselsdage med ballondyr og fortælleshows. Læs mere om Marcus “Skovfar” på www.skovfar.dk.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Indkøbskurv
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få 15 % rabat på dit næste køb i vores webshop. Vi sender dig ikke mere end én mail om måneden, og du får som abonnent nyheder, indblik og gode tilbud.